Page 3 - Indyjskie ABC - przewodnik po kulturze biznesu
P. 3

Przewodnik po kulturze biznesu                                    Jedzenie

                        Indyjskie ABC                                                      i picie



















             JEDZENIE I PICIE
             Dla  Indusów  bardzo  ważny  aspekt  życia  stanowi  jedzenie,  wspólny  posiłek  jest  wyrazem  ich  gościnności.
             W  biznesie  częste  są  wspólne  lunche,  po  których  rachunek  w  takiej  sytuacji  reguluje  zawsze  osoba  zapraszająca.
             Zdarza się, że strona indyjska zaprasza na wspólną kolację lub obiad do rodzinnego domu, co służy podtrzymaniu relacji.
             Warto pamiętać, że wizyta w domu z pewnością nie będzie krótka!

             Podstawowe kwes e to:
                Przed wejściem do domu należy zdjąć buty.
                Należy jeść używając tylko prawej ręki; przeważnie w domach oraz w niektórych regionach je się tylko za pomocą rąk,
                bez użycia sztućców. Będzie to szczególnie zauważalne w stanach takich jak Bengal Zachodni czy Tamilnadu. Można
                zawsze poprosić o sztućce (w większości przypadków będzie to tylko łyżka lub widelec) i nie będzie to odebrane jako
                 niekulturalne.
                Przed i po posiłku myje się ręce (w restauracjach podchodzą kelnerzy ze specjalnymi miseczkami lub podają ciepłe
                ręczniki).
                Jeśli ktoś poprosi nas o podanie dania, należy podać je tylko prawą ręką lub trzymając talerz oburącz.
                W restauracjach często zamawia się kilka potraw i dzieli między uczestnikami.
                Większość Indusów nie spożywa mięsa, przede wszystkim wołowiny, ale także wieprzowiny, w świetle zasad religijnych
                nie pije się też alkoholu. W niektórych stanach (m.in. w Gudźaracie) obowiązuje prohibicja.
                Indusi przyzwyczajeni są do różnych nawyków żywieniowych i diet, dlatego zazwyczaj zapytają osobę zapraszaną
                o preferencje. Można wtedy bez obaw określić, czy preferuje się kuchnię wegańską, wegetariańską lub też, czy posiada
                się alergię na któryś z produktów.
                W zależności od regionu Indii i pochodzenia posiłki będą się bardzo różnić. Na południu Indii jedzenie może być podane
                na liściu bananowca, na północy w formie thali, czyli okrągłej metalowej tacy z małymi miseczkami z wieloma różnymi
                potrawami i ryżem, bądź tradycyjnymi chlebkami.
                Powszechnym napojem jest ćaj, czyli czarna herbata z mlekiem i cukrem; na południu Indii zwykle podaje się lokalną
                kawę z mlekiem.





                               Namaste – नम   – dosłownie 'pokłon Tobie'
                                              े
                               Dhanjawad (wśród hindusów)/ Śukrija (wśród muzułmanów) – ध वाद/ शि या – dziękuję
                                                                                                 ु
                               Aćća – अ ा – dobrze
                               Bahut aćća – ब त अ ा  –  bardzo dobrze
                                                              े
                                                                        ै
                                                            ै


                               Ap keise he/ Ap keisi he – आप  कस ह / आप  कसी ह ?– Jak się Pan/ Pani ma?
                               Thik he – ठीक ह – w porządku, ok
                                             ै
                               Phir milenge – िफ़र िमलग – do zobaczenia

                                                     े
          MINI                 Maf kidźije – माफ़ कीिजए – proszę przyjąć przeprosiny
          SŁOWNICZEK           Dżaldi – ज ी  – szybko
          (z języka hindi)     Bharat – भारत – Indie








    © norikko - Fotolia.com.jpg               © Joe Gough - Fotolia.com  © ahastudio - Fotolia.com.jpg
   1   2   3