Page 5 - Republika Korei - Zasady Etykiety Biznesowej
P. 5
SPOTKANIA BIZNESOWE – WSPÓLNE POSIŁKI
Wspólny posiłek jest istotną częścią budowania relacji biznesowych z partnerami. Podczas
kolacji należy spodziewać się obecności alkoholu, co sprzyja rozluźnieniu atmosfery oraz
budowaniu zaufania. Źle widziane jest odmawianie alkoholu – niemniej jednak zawsze można
wymówić się stanem zdrowia lub też symbolicznie zwilżyć usta.
Należy dbać o to, żeby kieliszek/szklanka partnera był/a zawsze pełen/a. Przy polewaniu
pamiętaj, aby trzymać butelkę obiema dłońmi lub podtrzymuj przedramię albo połóż dłoń na
piersi (jak przy uścisku dłoni).
Nie napełniaj własnego kieliszka/szklanki – daj to zrobić innym. Jednocześnie, przy nalewaniu
dobrze widziane jest trzymanie kieliszka/szklanki obiema dłońmi – okazuje się w ten sposób
szacunek przyjmując drinka.
Opanuj technikę jedzenia pałeczkami. Pałeczki i łyżka są standardowym zestawem sztućców.
Koreańskie pałeczki są płaskie w kontraście do japońskich czy chińskich okrągłych.
Zwróć uwagę na stan swoich skarpetek - w bardziej tradycyjnych restauracjach czy też w
prywatnych pokojach spotkań często zdejmuje się buty i nie zawsze otrzymuje się kapcie.
Staraj się nie wydmuchiwać nosa podczas jedzenia.
Rachunek
Zwykle to gospodarz sięga po rachunek. Jednak w dobrym tonie jest wykazanie chęci zapłaty
za posiłek lub deklaracja zapłacenia za kolejne spotkanie. Jako gospodarz, przy płaceniu nie
studiuj rachunku, może to być odczytane jako brak zaufania wobec właściciela restauracji.
W przypadku serii spotkań obowiązuje zasada płatności naprzemiennie.
Napiwki
W Korei Płd. nie daje się napiwków.
Opracowanie:
Zagraniczne Biuro Handlowe
Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu w Seulu
폴란드 무역 & 투자대표부 서울사무소
20F, Gwanghwamun Building, 149 Sejong-daero,
Jongno-gu, 03186 Seoul, Republika Korei