Page 7 - Japonia - zasady etykiety biznesowej
P. 7

JEDZENIE I PICIE




                       Alkohol/Posiłek
                       Wspólny posiłek jest bardzo istotną częścią nawiązywania kontaktów
                       z japońskimi partnerami. W męskim gronie spożywa się dużo alkoholu podczas
                       kolacji, co sprzyja rozluźnieniu atmosfery i może wspomóc negocjacje.
                       Mężczyźni, którzy nie chcą pić alkoholu, mogą wymówić się stanem zdrowia lub
                       względami religijnymi.



                       Pałeczki
                       Nie podawaj jedzenia pałeczkami ani nie wbijaj pałeczek w potrawę (to
                       przypomina ceremonie związane ze śmiercią).


                       Napoje
                       Nie nalewaj własnego drinka, napełnij czyjąś szklankę, wtedy partner się
                       zrewanżuje.



                       Ramen
                       Przy jedzeniu długiego makaronu, należy głośno wciągać (siorbać) jedząc ramen
                       czy soba, co oznacza, że potrawa nam smakuje.



                       Rachunek
                       Zwykle to gospodarz a nie klient sięga po rachunek. Jednak w dobrym tonie jest
                       wykazanie chęci zapłaty za posiłek. Jako gospodarz, przy płaceniu nie studiuj
                       rachunku, może to być odczytane jako brak zaufania wobec właściciela
                       restauracji. Obnoszenie się z pieniędzmi i bogactwem nie jest powszechnym
                       zwyczajem.


                       Napiwki
                       Napiwki nie są powszechne w Japonii i czasami mogą być uważane za
                       niegrzeczne.
   2   3   4   5   6   7   8   9   10