Page 7 - Japonia - zasady etykiety biznesowej
P. 7
JEDZENIE I PICIE
Alkohol/Posiłek
Wspólny posiłek jest bardzo istotną częścią nawiązywania kontaktów
z japońskimi partnerami. W męskim gronie spożywa się dużo alkoholu podczas
kolacji, co sprzyja rozluźnieniu atmosfery i może wspomóc negocjacje.
Mężczyźni, którzy nie chcą pić alkoholu, mogą wymówić się stanem zdrowia lub
względami religijnymi.
Pałeczki
Nie podawaj jedzenia pałeczkami ani nie wbijaj pałeczek w potrawę (to
przypomina ceremonie związane ze śmiercią).
Napoje
Nie nalewaj własnego drinka, napełnij czyjąś szklankę, wtedy partner się
zrewanżuje.
Ramen
Przy jedzeniu długiego makaronu, należy głośno wciągać (siorbać) jedząc ramen
czy soba, co oznacza, że potrawa nam smakuje.
Rachunek
Zwykle to gospodarz a nie klient sięga po rachunek. Jednak w dobrym tonie jest
wykazanie chęci zapłaty za posiłek. Jako gospodarz, przy płaceniu nie studiuj
rachunku, może to być odczytane jako brak zaufania wobec właściciela
restauracji. Obnoszenie się z pieniędzmi i bogactwem nie jest powszechnym
zwyczajem.
Napiwki
Napiwki nie są powszechne w Japonii i czasami mogą być uważane za
niegrzeczne.